INTERVJU: Zoran Dekić

Iako postoji samo šest godina, NK Metalleghe BSI je za kratko vrijeme postao prepoznatljiv sportski brend u BiH i regiji. Temeljit pristup i ozbiljan rad doveli su ovaj klub iz Jajca u Prvu ligu F BiH gdje je nakon debitantske sezone ostavljen pozitivan trag. Ukratko, Jajce se vratilo na nogometnu mapu BiH.

Sigurno je da za ovakav nogometni rejting najviše zasluga ima generalni sponzor kluba – tvrtka B.S.I. iz Jajca koja je dio italijanske grupacije Metalleghe. Na čelu tvrtke i kluba nalazi se g – din Zoran Dekić koji rezimira proteklu sportsku godinu.

„ Kada se osvrnemo iza sebe vidimo zaista brojne pozitivne rezultate u svim segmentima kluba. Tvrtka B.S.I. se odlučila da kroz sponzorstvo kluba nastavi biti društveno odgovorna i na taj način sudjeluje u razvoju lokalne zajednice. Sport, odnosno nogomet, je bitan segment posebno u razvoju mladih osoba koje u današnje vrijeme nemaju mnogo kvalitetnih izbora, „ naglašava Zoran Dekić.

– U fokusu medija je seniorski tim, mnogi su Metalleghe BSI vidjeli kao jednog od kandidata za ulazak u Premijer ligu BiH.

„ Za ulazak u najviši rang osim sportskog i ostali segmenti kluba trebaju dostići određeni nivo. Kada smo ušli u Prvu ligu primaran takmičarski cilj je bio gornji dio tabele i to smo ostvarili. U Kup takmičenju smo također pokazali kvalitetne rezultate i igre. Želio bih naglasiti da su za ovaj rezultat zaslužni svi – počev od prvog trenera Bašića i igrača pa do fizioterapeuta i ja im čestitam. Uz podršku Općine Jajce napravili smo značajan iskorak u infrastrukturi stadiona Mračaj. Za ovaj rang takmičenja imamo dostatne uvjete ali za najviši rang potrebna su dodatna ulaganja, prije svega u pomoćne terene i tribinu. Nadamo se da će lokalna zajednica nastaviti pratiti naš razvoj i da će se iznaći trajno rješenje za stadion koje će u konačnici opet donijeti napredak.„

– Pomenuli ste mlade, šta Metalleghe BSI nudi jajačkoj omladini ?

„ Mi smo posebno ponosni na našu Malu školu nogometa koja radi tokom cijele godine. U nju je uključeno više od stotinu dječaka uzrasta do 10 godina i to je pravo bogatstvo kluba. Oni su budućnost kluba i Jajca i zato ne žalimo ulagati u edukaciju njihovih trenera kako bi ti dječaci dobili adekvatno nogometno znanje ali i neka druga pozitivna iskustva. Naglašavam da ne naplaćujemo članarinu jer želimo stvoriti jednake mogućnosti za svu djecu. Jedini uvjet je da su primjereni i dobri učenici. Osim njih imamo i četiri takmičarske selekcije omladinskog pogona a iako nam rezultat nije primaran, moram naglasiti uspjehe juniora u Kupu i prvenstvu. Ukupno gledano, imamo preko 200 dječaka iz Jajca u različitim dobnim uzrastima sa kojima radi sedam jajačkih trenera.“

– Bliži se početak nove sezone, kakve su ambicije ?

„ Rezultatski za seniorski tim je ambicija ponovno ista, gornji dio tabele. Iskusniji smo za jednu godinu i određene greške želimo ispraviti a dobre elemente podići na veću razinu. Želimo jajačkim nogometnim poklonicima prezentirati napadački nogomet uz maksimalno zalaganje na svakom meču. Stručni štab ima potrebnu podršku i povjerenje i vjerujem da će ponovno ostvariti dobre rezultate. Nastavljamo sa educiranjem trenera, sada se u Centru za edukaciju NS BiH nalaze dva naša trenera i to je trend koji ćemo nastaviti. Želimo poboljšati uvjete za treniranje svim selekcijama što bi trebalo rezultairati i povećanjem članova. Prošle sezone smo imali i B seniorsku selekciju u kojoj su se mlađi nogometaši imali prigodu iskazati i nametnuti. No, iako su osvojili prvo mjesto u 2. Kantonalnoj ligi, moraćemo sačekati bolja vremena za potpuno implementiranje ove ideje. Dio ovog tima preusmjerit ćemo u trenere, sudije, delegate i na taj način ih ostaviti u klubu ali i stvoriti novi sportski ambijent u Jajcu a koji je također bio zapostavljen. Organizaciono moramo rasti kako bismo mogli pratiti sportski segment kluba a to podrazumjeva i aktivnije učešće u nadležnim sportskim asocijacijama čiji smo članovi.“

Uspješna 2014. godina

2014. godina ostaće upisana zlatnim slovima u kratkoj ali bogatoj povijesti jajačkog prvoligaša. Seniorski tim je osvojio prvo mjesto u Drugoj ligi Zapad i plasirao se u Prvu ligu F BiH a samo zbog nedostatka sportske sreće u duelu sa Mladosti iz Velike Obarske ostao bez plasmana u četvrtfinale Kupa BiH. Juniori su osvojili Kup SBK i stigli među osam najboljih u BiH ali je Sarajevo bilo nepremostiva prepreka. Seniorska ekipa je proglašena najboljom ekipom u SBK.

Podijeli na...

Ostale vijesti

Leave us a reply