Rezime omladinskog pogona

U sezoni 2020/2021 NK Metalleghe BSI je imao 5 omladinskih selekcija – cicibani, pretpioniri i pioniri su se natjecali u Omladinskim ligama SBK/KSB, dok su kadeti i juniori igrali Omladinsku ligu BiH grupa Zapad.

To je povod za razgovor sa Nijazom Zukićem, koordinatorom Omladinskog pogona NK Metalleghe BSI.

  • Kako generalno ocjenjujete proteklu sezonu ?

“ Sezona iza nas bila je ispunjena brojnim izazovima kako natjecateljskim tako i organizacionim. Što se tiče rezultata svakako da su mogli biti i bolji, no ipak nama rezultati nisu prioritet nego razvoj dječaka ne samo u sportskom segmentu. Pandemija corona virusa i stanje stadiona Mračaj usložnili su trenažni proces. Dodatnu pažnju posvetili smo covid protokolima i zaštiti dječaka, dok su radovi na Mračaju donijeli niz problema u izvođenju treninga i odigravanju utakmica. Presvlačili smo se u Pijavicama, pješačili do Mračaja,obavljali treninge pa opet nazad u Pijavice.Tako i po kiši i po snijegu…Većinu utakmica bili smo gosti, naše selekcije u ovoj 2021. godini odigrale su samo po dvije domaće utakmice na Mračaju dok smo ostale bili “domaćini” u Šipovu, Donjem Vakufu, čak i Gornjem Vakufu /Uskoplju.Naglasio bih i odlazak trenera Ivana Tokića u zimskoj pauzi a na njegovo mjesto je došao mladi profesor tjelesnog Josip Klarić. Mislim da je s obzirom na sve pobrojano, sezona zadovoljavajuća.”

  • Iako ste pomenuli da rezultat nije prioritet, možete li se ipak osvrnuti na sportska postignuća mladih selekcija?

“ Naravno, naše selekcije završile su u vrhu svojih natjecanja. Posebno je uspješna bila selekcija juniora koja se plasirala u četvrtfinale Kupa BiH gdje je poražena od Širokog Brijega. Također, juniori su se cijelu sezonu u Omladinskoj ligi BiH borili za učešće u baražu za ulazak u Premijer ligu BiH. Ipak, bili su “kratki” za jedan bod, te su sezonu završili na trećem mjestu. Juniori su proglašeni za najbolju ekipu u SBK/KSB za 2020. godinu a Ladan Toni za najboljeg igrača.Pioniri i pretpioniri su dobar dio ligaškog natjecanja proveli na liderskim pozicijama ali ih nisu uspjeli zadržati.”

  • Ko osim Vas u Klubu još radi sa dječacima i možete li budućim Kraljevima pojasniti koje su to benificije treniranja u najmasovnijem sportskom klubu u Jajcu ?

“ Tu su kolege Ivo Bliznac, Admir Poturović i Josip Klarić. Educirani UEFA  treneri, vrijedni treneri. Upis u Omladinski pogon je kontinuiran i svi su dobro došli. Osim što bavljenje nogometom ima svoje zdravstvene prednosti, svaki član Kluba ima mogućnost da iskaže svoj talenat, potencijal…ispuni svoje nogometne snove. Naši članovi su redovni učesnici BiH reprezentativnih kampova, članovi su odgovarajućih reprezentativnih selekcija SBK/KSB, upravo ovih dana naš Karlo Ruža boravi u Zenici u elitnom nogometnom kampu…Rezultati omladinskih selekcija proteklih sezona skrenuli su pažnju brojnih velikih klubova iz BiH i regije. Toni Ladan je boravio na treninzima NK Široki Brijeg, a Josip Ćosić, Robert Sivonjić i Pavel Pršlja na treninzima GNK Dinamo u Zagrebu.”

  • Kakvi su planovi u ljetnjoj stanci?

“ Sa treniznima završavamo ovog mjeseca, a planirali smo da sedmi mjesec bude vrijeme odmora…Već prvog dana osmog mjeseca startovaćemo sa pripremama za novu sezonu. Planirali smo odigravanje pripremnih mečeva, sudjelovanje na turnirima…Svi se nadamo da će pandemija ostati iza nas i da se vratimo u normalu. Također, želja nam je da se na Mračaju konačno steknu optimalni uvjeti za treniranje.”

Statistika:

Cicibani su u ligi završili na trećem mjestu, a naš Roko Čavar je sa 6 postignutih golova treći strijelac lige.

Pretpioniri su nakon osvajanja jesenje titule u samoj završnici prvenstva izgubili ključne mečeve te na koncu završili također na 3. mjestu.Patrik Mijatović je sa 8 golova također treći strijelac lige.

Pioniri su možda imali I najmanje sportske sreće od svih naših selekcija.Dobre igre dovele su ih “samo” na 4. mjesto Omladinske lige SBK/KSB.Robert Sivonjić je drugi strijelac lige sa 13 golova.

Kadeti su se takmičili u Omladinskoj ligi BiH „Zapad“  i osvojili sedmo mjesto sa osvojena 32 boda, uz gol razliku 55-42 (+13). Odigrano je 22 utakmice gdje je ostvareno 10 pobjeda, 2 nerješene utakmica i 10 poraza.

Juniori su u istom natjecanju osvojili treće mjesto sa 44 boda uz gol razliku 49-16 (+33). Odigrano je 20 utakmica gdje je ostvareno 14 pobjeda, 2 nerješene utakmica i 4 poraza.Na žalost nismo ostvarili zacrtani cilj koji je bio na početku prvenstva, a to je plasman na završni turnir za ulazak u Premijer ligu.

 

Podijeli na

Ostale vijesti

Leave us a reply